Főoldal --> Hírek --> Sajtóközlemények / Hírek

Négy „Oscar-díjat” hozott el a magyar csomagolóipar

2013-11-14 | Budapest

Három szakmai szervezet, a Papír- és Nyomdaipari Műszaki Egyesület, a Nyomda- és Papíripari Szövetség, valamint a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség együttműködésében létrehozott PPDexpo szakkiállítás 2013. november 19-21. között nyitja meg első ízben kapuit. A kiállítás tematikájában jelentős szerep jut a csomagolóiparnak, amely az elmúlt időszakban számos jó eredményt is felmutatott.

A magyar csomagolóipar utolsó egész éves statisztikai adatai szerint 2012-ben az ipar és ezen belül a feldolgozó ipar átlagánál is jobb eredmény ért el. A KSH adatai szerint a hazai csomagolóipar teljesítménye az elmúlt évben 482 milliárd forint forgalom mellett 855 ezer tonna volt. Az értékben mért adatok csekély növekedést, míg a volumenadatok szinten tartást mutatnak. Örvendetes, hogy vala-mennyi vezető csomagolóanyag, így a papír, a műanyag, a fém, az üveg és a fa exportja értékben növekedett tavaly.

A 2011-ig rendelkezésre álló statisztikai adatok alapján a csomagolási hulladékok hasznosítása területén is jó eredményekről lehet számot adni. Az EUROSTAT közelmúltban publikált, és EU-s szinten a legfrissebbnek számító adatai szerint 2011-ben a csomagolási hulladékok hasznosítása 62,9% volt, ami meghaladta a Magyarország számára 2012 év végéig elérendő 60%-os értéket. Az egyes csomagolóanyag fajták esetében is jó mutatók kerültek napvilágra, a nagy hagyományú papír begyűjtés például 94%-ot, a fém csomagolószereké pedig 83,5%-ot ért el, de például a műanyagok hasznosítása is magasan meghaladta az EU által kötelezően kitűzött értéket.

A PPDexpo keretében kerül sor az idén 30. alkalommal meghirdetett HUNGAROPACK Magyar Csomagolási Verseny ünnepélyes eredményhirdetésére. Az 1967-ben útjára indított nemzeti versenyen idén 32 vállalat 58 nevezéssel indult. A zsűri hat pályázatnak ítélte oda a HUNGAROPACK díjat, 32 nevezés különdíjas, míg egy pedig okleveles elismerésben részesült.

A hat HUNGAROPACK díjjal kitüntetett vállalat, illetve nevezés:

- az FSD Packaging Kft. közvetlen lézernyomtatású display állványa,

- a HUNGERIT Baromfifeldolgozó és Élelmiszeripari Zrt. kacsapecsenye fogyasztói csomagolása,

- a Mosonpack Kft. autóalkatrész szállítási csomagolása,

- a Stora Enso Packaging Kft. karóra díszdoboza,

- az SZ. Variáns Kft. Cinq Filles ajándékcsomagolása és

- a Tokaj Kereskedőház Zrt. Grand Selection csomagolása.

A szakkiállításhoz számos – több közülük díjmentes – szakmai kísérőrendezvény is csatlakozik.

A magyar nemzeti versenyen díjazottak jogosultak részt venni a Csomagolási Világszövetség által szervezett WorldStar csomagolási világversenyen. Idén hat magyar nevezés mérette meg magát a nemzetközi versenyen, és négy nevezés érdemelte ki a szakma „Oscar-díjának” számító elismerést. E négy díjjal a 2007-2013. közötti időszakban Magyarország, illetve a magyar csomagolóipar 35 világdíjat nyert.

A WorldStar díjat nyert vállalatok és nevezéseik:

- Gabriel Bonbon Kft. Sisi termékcsalád fogyasztói csomagolása

- Rollbox Trade Kft. sütőfólia rollbox rendszerű fogyasztói csomagolása

- STI Petőfi Nyomda Kft. McMix doboza és a Durex Mutual Pleasure óvszerek display állványa

A magyar csomagolóipar nemzetközi elismerését jelzi, hogy a Csomagolási Világszövetség 2016. évi tavaszi találkozóját Budapesten tartja.

További információ:

Nagy Miklós főtitkár

nagym@csaosz.hu

Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség

06 20 391-9316

Szerző: CSAOSZ

vissza a lap tetejére

Vissza az előző oldalra