Elindult a "Ne dobd el!" környezetvédelmi road show

2014-05-26 | Fehérgyarmat

Elindult az ÖKO-Pannon „Ne dobd el!” road show-ja, amely játékos iskolai programokkal hívja fel a figyelmet az elektromos és elektronikai hulladékok gyűjtésének és hasznosításának fontosságára. Ma már a kijelölt üzletekben, a hulladékudvarokban és a gyűjtési akciók során is leadhatjuk elromlott vagy energiapazarló készülékeinket, azonban még kevesen élnek a lehetőséggel. A rendezvénysorozat első állomása a fehérgyarmati Kölcsey Ferenc Református Általános Iskola, Óvoda és Bölcsőde.

Napjainkban olyan gyors tempóban jelennek meg az egyre modernebb elektronikai eszközök, hogy meglévő berendezéseink szinte pillanatok alatt avulnak el. Ez pedig sok esetben azt jelenti, hogy már nem is tudjuk használni őket, hiszen nem működnek együtt a legújabb eszközökkel. A gyors technikai fejlődés miatt egyre több e-hulladék keletkezik a háztartásokban, hazánkban évente mintegy 80 ezer tonna, ezért nagyon fontos, hogy a régi, már nem működő vagy energiapazarló elektromos eszközeinket az erre kijelölt üzletekben vagy a hulladékudvarokban leadjuk, és ezzel segítsük az újrahasznosításukat. A jogszabály 2013-tól elektronikai berendezési kategóriától függően 5 és 39 százalék közötti hasznosítási arányt ír elő, amelynek eléréséhez jelentős erőfeszítéseket kell tenni.

Az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. 2014-ben folytatja az Ökomat Nonprofit Kft. korábbi kezdeményezését, és egy 10 állomásos road show-val ösztönzi az elektromos és elektronikai hulladékok helyes kezelésével kapcsolatos felvilágosítást, szemléletformálást. Kialakult szokásainkat nehéz megváltoztatni, ezért elengedhetetlennek tartjuk, hogy a gyerekek már az iskolában megismerkedhessenek a különböző hulladékok szelektív gyűjtésével, és felnőtt korukra ez természetes, hétköznapi cselekvés legyen.

A „Ne dobd el!” környezetvédelmi road show egy-egy napos rendezvényei során játékos vetélkedőkkel, feladatokkal mutatjuk be a hulladék-megelőzés fő szabályait, az e-hulladék fogalmát és helyes gyűjtését, valamint a gyűjtés lehetőségeit. A program hasznos fórumot biztosít a környezeti nevelés gyakorlati megvalósításához, és hozzájárul a fenntartható életmód és gondolkodás kialakításához.

A road show következő állomásai: Letenye, Tokaj, Sásd, Heves, Keszthely, Abaújszántó, Kalocsa, Sellye, Encs

Helyszínek és időpontok:

www.nedobdel.hu