A Föld Napja alkalmából a helyes hulladékkezelésről tanulhatnak az érdi gyerekek

2012-04-20 | Érd

A szelektív hulladékgyűjtéssel és az újrahasznosítással ismerkedhetnek az érdi gyerekek a Föld Napja alkalmából szervezett nagyszabású rendezvényen. A Fidesz Zöld tagozata által kezdeményezett Fő téri road show-ra több mint 800 óvodást és általános iskolást várnak. Az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. játékai segítségével kicsik és nagyok is megtanulhatják a szelektálás legfontosabb szabályait.

A program célja, hogy a gyerekek - az óvodásoktól a kiskamaszokig - könnyen befogadható, interaktív formában ismerkedjenek meg a helyes hulladékkezelés alapjaival. A téma játékos megközelítése azt igyekszik tudatosítani, hogy a hulladékok válogatása nem is olyan nagy fáradság, mint azt gondolnánk, és mindenféle bonyodalom nélkül beépíthető a mindennapi teendők közé. A szelektív hulladékgyűjtés ugyan csak egy a környezet terhelését csökkentő praktikák közül, mégis nagyon hasznos és látványos eredménnyel jár, és akár az egészen kicsi gyerekek által is elsajátítható.

A Föld Napja mozgalmat Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató indította el 1970-ben, hogy felhívja a figyelmet bolygónk romló környezeti állapotára. A mozgalom mára világméretűvé nőtt, Magyarországon 1990 óta rendeznek április 22-én különböző környezetvédő programokat. A Föld Napja jelmondata: Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? - azt hangsúlyozza, hogy a hétköznapi emberek cselekedetei milyen nagy hatással vannak a környezet állapotára, ezért milyen fontos az egyéni környezeti felelősség tudatosítása.

Érden 2004 óta működik a szelektív gyűjtés, a lakók a papír, műanyag, fém és üveg hulladékokat válogathatják, egyelőre a kiépített 46 gyűjtőszigeten. Az így begyűjtött hulladék összes mennyisége közel 25 %-kal növekszik évente. Évente mintegy 2.150 tonna hulladékot gyűjtenek be.

A Zöld Tagozat kezdeményezésére 2013-tól egy új, komplex térségi hulladékgazdálkodási rendszert építenek ki a térség települései (Érd, Diósd, Százhalombatta, Tárnok). A társulási formában közösen megvalósítandó rendszer céljai a hulladékképződés megelőzése, szemléletformálás és a lerakóra kerülő hulladékmennyiség csökkentése, az EU-s és nemzeti célkitűzések elérése érdekében.

Az ÖKO-Pannon szelektív road show-jának interaktív játékai: a Körforgató, a Hasznosító torony, az ÖKO-fa, a Rend(m)ező, a Tudás kereke, a PET-teke, a Hulladékhorgászat és a Kukatündér társasjáték a csomagolási hulladékok helyes válogatásáról és hasznosításáról adnak érdekes és közérthető ismereteket, és játszva tanítják a gyerekeket a környezettudatos magatartásra. Az országjáró játszóház 2003-ban indult útjára, azóta több százezer érdeklődő figyelmét hívta fel a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára és egyszerűségére.