Rólunk

Főoldal --> Rólunk --> Tevékenységünk

Tevékenységünk

Az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft.-t vezető csomagoló és töltő vállalatok alapították 1996-ban a csomagolásokkal kapcsolatos jogszabályi kötelezettségeik együttes teljesítésére. A szervezet az Európában jól működő, gyártói felelősségre épülő modell kiépítését és megerősítését célozta annak érdekében, hogy a csomagolás megfelelő aránya hasznosításra kerüljön, összhangban az EU 94/62. számú, a csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló irányelvével.

Az ÖKO-Pannon 2003-ban kezdte meg koordináló szervezeti tevékenységét, összhangot teremtve a gyártók és forgalmazók, valamint a hulladékgazdálkodás szereplői között, és gondoskodva a gyártói felelősség szimbólumának számító Zöld Pont védjegy jogszerű használatáról. Az első évek sikerei bizonyították a rendszer életképességét, és gyors fejlődési pályára állították a szelektív hulladékgyűjtési rendszerek kiépülését, különös tekintettel a lakossági szelektív gyűjtésre.

Az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. 2003 és 2011 között eredményesen koordinálta a lakossági, az ipari, valamint a kereskedelmi szelektív hulladékgyűjtést és hasznosítást. A hulladékhasznosításra kötelezett cégektől származó bevételének (ún. hasznosítási díj vagy licencdíj) legnagyobb részét a szelektív hulladékgyűjtési rendszerek működési többletköltségének finanszírozására, valamint a felnőtt lakosság tájékoztatására és a gyermekek környezeti oktatására fordította. 2011-ben az ÖKO-Pannon mintegy 3200 csomagolás kibocsátó partnere 522 ezer tonnányi csomagolást bocsátott piacra, amelynek 62 százaléka, összesen 323 ezer tonna hulladék került hasznosításra. Szervezetünk 9 éven át tevőlegesen hozzájárult ahhoz, hogy az EU-s és a magyar jogszabályokban foglalt célkitűzések maradéktalanul teljesüljenek.

A 2012. január 1-jétől hatályos szabályozás megszűntette Magyarországon a gyártói felelősségi rendszert. Azóta cégünk környezetvédelmi tanácsadási területén aktív, szakterületünk a környezetvédelmi termékdíjas és a hulladékgazdálkodási tanácsadás.