Szelektív hulladékgyűjtés, hasznosítás

Főoldal --> Szelektív hulladékgyűjtés, hasznosítás --> Tényleg összeöntik?

Tényleg összeöntik?

Mindenkinek van legalább egy olyan ismerőse, aki már látta, hogy a kukásautó összeöntötte a szelektált hulladékot. Tényleg így történne?

És vajon miért és kinek érné meg összeönteni? A hulladékgyűjtéssel, kezeléssel foglalkozó cégek jelentős összeget költenek a szelektív gyűjtőedények kihelyezésére és működtetésére, a konténerekben összegyűlt hasznosítható hulladékból pedig bevételük származik. A hulladék azonban csak akkor értékesíthető, ha megfelelően válogatva van, tiszta és jó minőségű. Ekkor lehet ugyanis újrahasznosítani.

A szelektív gyűjtőszigetek ürítése többféle módszerrel történik. Az egyik megoldás, hogy a szelektív gyűjtőjármű járatszerűen üríti az szelektív konténereket, pl. hétfőn a műanyagot, kedden a papírt veszi fel ugyanaz az autó. A jármű a tartalmát egy előkezelő telephelyre szállítja, ahol a hulladékot tovább válogatják, tisztítják. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha az anyagokat megfelelően előszelektáltuk otthon.

A másik megoldás esetén a hulladékgyűjtő jármű raktere rekeszekre van osztva, így a különböző konténerek tartalmát különböző rekeszekbe ürítik.

Olyan forgatókönyv is létezik, amelyben a házak elé kitett, szelektíven gyűjtött hulladékkal teli zsákokat egy teherautóra rakják fel. Így tehát együtt szállítják a különböző anyagokat: az aludobozokat, a fóliát, a PET palackokat és a kisebb papírcsomagolásokat, majd a cég telephelyén ezeket gondosan különválogatják.

Ha a szállítás egyben is történik, a hulladék még hasznosulhat! Ne feledjük, a közszolgáltatónak nem érdeke szelektív gyűjtést működtetni, ha az összegyűjtött hulladékot végül a hulladéklerakóba szállítja.